ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οι περισσότερες κατοικίες στις μέρες μας διαθέτουν τζάκι, κι έτσι οι οικογένειες απολαμβάνουν τη ζεστασιά και τη θαλπωρή του. Γνωρίζουμε όμως ότι το είδος του ξύλου που θα επιλέξουμε για το τζάκι μας παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη λειτουργία όσο και στην απόδοσή του; Δεν είναι κατάλληλα όλα τα ξύλα για καύσιμη ύλη. Άλλα είδη είναι κατάλληλα για «προσάναμμα» και άλλα είδη είναι κατάλληλα για την «κυρίως καύση», που θέλουμε να κρατήσει για πολλές πολλές ώρες! Επιπρόσθετα, η φωτιά στο τζάκι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κι από το μέγεθος των καυσόξυλων που επιλέγουμε, καθώς επίσης και από την υγρασία τους. Δεν είναι κατάλληλα όλα τα ξύλα για τζάκι. Αλλά είδη από καυσόξυλα είναι κατάλληλα για «προσάναμμα» και άλλα είδη από καυσόξυλα είναι κατάλληλα για την «κυρίως καύση» που θέλουμε να κρατήσει για πολλές πολλές ώρες! Τα πιο συνηθισμένα στη χώρα μας ξύλα για τζάκι, κατάλληλα για καυσόξυλα, είναι η δρυς και η οξιά, ανάλογα με την περιοχή και τη διαθεσιμότητα που υπάρχει. Διαλέγουμε συνεπώς τα καυσόξυλα που επιθυμούμε και τα προμηθευόμαστε έγκαιρα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ξερά και κατά συνέπεια κατάλληλα ξύλα για τζάκι.

Ποια είναι τα πιο κατάλληλα είδη από ξύλα για τζάκι;

Ανάλογα με το μέγεθος των χώρων που θέλουμε να ζεστάνουμε, διαλέγουμε και τα ανάλογα καυσόξυλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως προσάναμμα ή στα αρχικά στάδια της καύσης καυσόξυλα «μαλακής ξυλείας», δηλ. κωνοφόρα, όπως πεύκο, έλατο ή ερυθρελάτη, που «αρπάζουν» πολύ εύκολα και δίνουν γρήγορα μεγαλύτερη φλόγα. Πλατύφυλλα όπως δρύες, οξιά, ελιά κ.ά., που έχουν μεγάλο βάρος, είναι πυκνά και καίγονται με ήρεμη και μακριά φλόγα, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά καυσόξυλα, μιας και τα βρίσκεις πολύ εύκολα. Γενικά, ξύλα για τζάκι με μικρή πυκνότητα, επειδή διαθέτουν μεγάλο ποσοστό κενών χώρων (άρα και περισσότερο οξυγόνο), καίγονται πολύ ευκολότερα από άλλα ξύλα για τζάκι, μεγάλης πυκνότητας, άρα αυτά τα καυσόξυλα παράγουν μεγαλύτερη θερμότητα από άλλα ξύλα για τζάκι, γεγονός που τα κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή καυσόξυλα τους πολύ κρύους μήνες του χειμώνα. Σε αυτό βοηθά και η παρουσία της εξαιρετικά εύφλεκτης «ρητίνης» (ρετσινιού), που κάνει τα καυσόξυλα να έχουν μεγάλη θερμαντική αξία

Τι πρέπει να προσέχουμε :

  • Χρησιμοποιείτε ξερά ξύλα για τζάκι.
  • Η φλόγα από τη φωτιά που βγάζουν τα ξύλα για τζάκι δεν πρέπει να «ανεβαίνει» στην καμινάδα.
  • Χαρείτε το τζάκι σας με σύνεση, μην το γεμίζετε με ξύλα για τζάκι εάν πραγματικά δεν υπάρχει λόγος.
  • Να επιλέγετε τα κατάλληλα ξύλα για τζάκι.
  • Να γνωρίζετε ότι οι καθαρισμοί τζακιών είναι απαραίτητοι και πρέπει να προβαίνετε σε αυτούς τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, αν θέλετε το τζάκι σας να είναι λειτουργικό και αποδοτικό.
  • Τέλος, να θυμάστε ότι οι καθαρισμοί τζακιών πρέπει να γίνονται εξονυχιστικά και από εξειδικευμένα συνεργεία, που έχουν πείρα σε αυτό τον τομέα.